Design trends, Flooring innovations, How to

Мокет или мокетени плочи? Коя настилка да изберем?

Независимо дали избирате мокет за офиса или дома, има много детайли, на които трябва да обърнете внимание преди покупка. Преди да изберете дизайна и цвета на настилката, трябва да помислите  какъв тип мокетена настилка е подходяща за помещението, което ще обновите – стандартен мокет или мокетени плочи.
Какви са ползите на мокета и на мокетените плочи, ако ги сравним? В тази статия ще ви дадем информация за всеки тип покритие и ще ги сравним по 3 критерия.

Какво представлява мокетът?

Мокетът е настилка с дълги традиции на употреба и се предлага под формата на топове с ширина 4м, а понякога и 5 м. Благодарение на размера, мокетът се ползва за застилане на целия под в помещението само с 1 парче, спрямо изискването на клиента.

Какво представляват мокетените плочи?

Мокетените плочи са модулна настилка, или по-просто казано –  „мокет на квадратни парчета“. Най-често срещаният размер е 50/50 см, но се предлагат и с други размери и в други форми – планки, триъгълници, шестоъгълници тип „пчелна пита“… Това прави мокетените плочи предпочитан избор за създаване на разнообразни дизайнерски решения.
Мокетените плочи се полагат както на цялата площ на помещението, така и само на участъци, без да има нужда от полагане от край до край.

Мокет vs. мокетени плочи - сравнение

Мокетите и мокетените плочи се предлагат в голямо разнообразие от цветове, текстури и мотиви. Така имате на разположение широка палитра от дизайни, за да направите най-подходящия избор на настилка за интериора ви.
По отношение на интериорните решения и комбинации, мокетените плочи предлагат много по-големи възможности за съчетания, в сравнение с мокета. Благодарение на отделните си модули, можете да съчетавате мокетени плочи със сходни характеристики и различни по дизайн, за да създадете ваш, персонализиран мотив.
Дори само променяйки посоката на полагане на плочите, можете да придадете съвсем различен вид на помещението, заради начина на осветяване на настилката от дневната светлина.
Ако търсите ценово решение, което ще ви спести време от ремонта, то мокетът е оптималният вариант.

Допир и вид

С двете настилки можете да създадете идентични интериорни решения. Независимо дали харесвате минималистичносто излъчване на рязаната бримка, или луксозния допир на високата бримка, тези опции са налични и при двете настилки.
Въпреки това, мокетът се слави като по-луксозна настилка, особено за хотели и къщи за гости. За повечето помещения, едно парче мокет може да застели цялата площ, без да има видими ръбове. Докато при мокетените плочи съществува рискът да има „ръбове“, дори при перфектно полагане.

Монтаж

Когато става въпрос за монтаж, мокетените плочи имат по-голямо предимство пред мокета. Поставянето на мокет изисква повече опит и време, затова, ако не можете да се справите сами, трябва да се доверите на опитен специалист. От друга страна, мокетените плочи могат да бъдат положени дори от начинаещи. Въпреки това, имайте предвид, че колкото по-сложен мотив искате да направите, толкова повече време ще отнеме полагането.
Мокетените плочи са особено подходящи за помещения с разчупена форма, тъй като дават по-малко фира. За разлика при мокета, където ще имате повече излишък, тъй като мокетът е цяло парче, навито на топ. Мокетът е по-удачният избор, ако искате да застелите стълбище и всяко помещение с правилна форма.
Не на последно място, мокетените плочи се пренасят по-лесно, в сравнение с мокета. Мокетът се транспортира на топове най-често с ширина 4м и дори 5м което понякога затруднява клиентите и налага доставка със специален транспорт.

Поддръжка

И двете настилки се поддържат лесно, ако се почистват с прахосмукачка. Повечето замърсявания могат да се отстранят с препарати. Ако имате замърсяване, което не можете да отстраните, добрата новина е, че при мокетените плочи можете да отстраните замърсената плоча и я замените с нова.
Това при мокетите не е възможно.

Заключение

Изборът на настилка зависи от вашите предпочитания и специфика на помещението. Основните насоки са:
Мокетът е подходящ за вас, ако:

 • искате цялостен вид на пода, без снадки на настилката.
 • искате да създадете усещане за лукс и комфорт в помещението.

Мокетените плочи са добър избор, ако:

 • искате да комбинирате различни цветове, шарки и мотиви;
 • имате ограничено време за монтаж;
 • искате да направите монтажа сами;
 • се налага да заменяте дефектни участъци от настилката в помещения с често ползване.

Ако се нуждаете от консултация, нашите специалисти ще ви помогнат да направите избор! Заповядайте в нашите шоурумове в:

 • София – бул. Христо Ботев 144;

 • Пловдив – ул. Карловско шосе 46;

 • Велико Търново – ул. Магистрална 3;

 • Варна магазин и склад – ул. Перперикон 9;

 • Варна шоурум – ул. Черна 3.

Очакваме ви!

Последвайте ни и във Facеbook!