How to

Каква подложка да изберем за ламинат, паркет и LVT?

В предишните статии разгледахме какво трябва да знаете при покупка на ламиниран паркет и первази. В тази статия ще ви дадем информация за подложките – какви материали се предлагат, предимствата им, както и технически параметри, които да съблюдавате при избор.
Основната цел на подложката е да осигури гладка, равна повърхност, намалявайки несъвършенствата на подовата основа. Подложката осигурява шумо- и топлоизолация, като тези параметри варират при различните видове материали и дебелини.
Най-често ще откриете подложки от полиетилен, екструдиран полистирен (XPS), както и от естествени частици – корк и компресиран иглолистен материал.

Полиетилен

Разпененият полиетилен се отличава с висока гъвкавост, не поддържа горенето, не отделя вредни вещества в условия на пожар, не гние и е устойчив на микроорганизми и плесени. В случай, че подложните ленти се свържат с алуминиево тиксо, се постига отлична пароизолация.

Фибранова подложка - XPS

Експандираният полистирен е подходящ за монтаж на всички плаващи подове – ламиниран и трислоен паркет. Подложките от XPS имат висока якост на натиск, осигуряват добра шумо- и топлоизолация и компенсиране на неравностите. Препоръчва се монтаж заедно с паронепропускливо фолио Basic Izopar.

Естествени материали

Корковата подложка е естествен продукт с плътна и гъвкава структура. Той е устойчив на влага, с голяма якост на натиск. Препоръчва се използването на пароизолация. Повече за корка можете да научите тук.
Подложката от иглолистен материал е произведена от естествени дървесни влакна. Тя има висок коефициент на натиск и устойчивост на натиск, намалява вибрациите и шума в помещението. Препоръчва се монтаж заедно с паронепропускливо фолио Basic Izopar..
Горепосочените подложки са предназначени за полагане под трислоен и масивен паркет. Съществуват и специализирани подложки – такива за подово отопление и за LVT винилови настилки с клик-система.

Подложки за подово отопление

Подложките за подово отопление са с отвори за равномерно разпределение на топлия въздух.

Подложки за LVT и SPC с клик-система

Подложките за тези настилки се отличават с малка дебелина – до 3мм, висока плътност и якост на материала. Високата плътност осигурява устойчивост на натиска и предпазва от деформации и счупване на сглобката на настилките. Освен това, те са съвместими с подово отопление.

Сравнение между подложките

В тази таблица ще видите сравнение между нашите подложки по параметри: звукоизолация, шумоизолация, устойчивост на натиск и компенсиране на неравности.
Всички материали можете да разгледате в магазините ни в Пловдив, Варна и Велико Търново, както и в онлайн магазина ни. Ако се нуждаете от повече информация, не се колебайте да се свържете с нас!