How to

Често задавани въпроси за LVT

SPC Nordic Oak Grey
Луксозните винилови настилки (LVT), или още наричани погрешно у нас „винилов ламинат“, навлизат все по-бързо в домовете на българите. И има защо – водоустойчивост, богата гама от декори и размери, възможности за различни подредби – шеврон, рибя кост, плетена кошница; устойчивост на натоварване.
В тази статия ще дадем отговори на най-често срещаните въпроси от потребителите при покупка на LVT.

Защо да изберa LVT?

Луксозните винилови настилки са водоустойчиво покритие, което е особено подходящо за полагане в зоните у дома, където има повишен риск от разлив на течности – кухнята, мазето, мокрото помещение. Ако имате деца и домашен любимец, можете да бъдете спокойни, защото настилката изисква минимални грижи за поддръжка.

Благодарение на структурата си, при LVT се наблюдават минимални линейни разширения, за разлика от ламината и паркета.

Мога ли да положа LVT върху съществуваща настилка?

Ако имате паркет или плочки и основата ви е гладка, без фуги и неравности, можете да положите LVT без проблем. Производителите не препоръчват полагането върху ламиниран паркет, балатум или PVC настилка.

Мога ли да положа LVT сам, без монтажист?

Ако изберете LVT с клик-система, полагането на настилката без професионален монтажист не е трудна задача. Реденето на планките е на същия принцип, както при ламинирания паркет. Имайте предвид обаче, че кликовете на планките при LVT са по-плитки, предвид общата дебелина, и по-крехки. Така че бъдете внимателни да не счупите кликовете, когато полагате LVT.

LVT с лепене изисква повече опит и ако за първи път ремонтирате настилка у дома, ви препоръчваме да се доверите на професионалист. LVT с лепене изисква време, докато лепилото засъхне, но е дългосрочно решение за всяко помещение в жилището.

Съвместимо ли е LVT с подово отопление?

Да, LVT е съвместимо с водно подово отопление до 27 0C. Подовото отопление е добре да е вградено в основата и да няма пряко съприкосновение с настилката.

Трябва ли ми подложка за LVT?

В повечето случаи, производителите добавят подложка към всяка планка, например при колекциите на Aspecta с клик-система. Друга подложка не ви е нужна и така си спестявате покупката на този артикул.

Ако се спрете на LVT с клик-система без подложка, препоръчително е  да изберете специализирана подложка за LVT. Повече за специализираните подложки за LVT можете да научите тук
НОВО
Подложка LVT GRIP PROTECTOR 1мм - ролка
Затвори

Подложка LVT GRIP PROTECTOR 1.5 мм – ролка

9.70 лв./кв.м
Специална подложка, предназначена за LVT настилки с клик-система.
НОВО
Водоустойчива подложка за LVT настилки с клик-система. Може да се ползва с подово отопление.
Затвори

Подложка LVT PROTECTOR 1.5 мм – ролка

7.90 лв./кв.м
Специална подложка, предназначена за LVT настилки с клик-система.

Всичко най-важно за полагането на LVT настилки с клик-система можете да намерите в тази инструкция.

Трябва да направя преход от LVТ към друга настилка в жилището ми. Какво ми е нужно?

Както при подложките, така има и специализирани алуминиеви преходни лайстни за LVT и SPC. В нашето портфолио ще откриете T-образни, Г-образни лайстни, начално стъпало, външни и вътрешни ъгли за стъпала на Cezar. Специфичното при тях е, че са съобразени с дебелината на LVT и SPC, която е значително по-малка от тази на ламината. Можете да ги разгледате тук.

Ако се нуждаете от консултация, нашите специалисти ще ви помогнат да направите избор! Заповядайте в нашите шоурумове в:

  • Пловдив – ул. Карловско шосе 46;

  • Велико Търново – ул. Магистрална 3;

  • Варна – ул. Перперикон 9;

  • София – бул. Христо Ботев 144.

Очакваме ви!

Последвайте ни и във Facеbook!