How to

Какъв размер килим да изберем за дома?

В предния пост разгледахме как да изберем килим за дома спрямо съществуващите предложения на пазара. Ако не сте прочели статията, препоръчваме ви да го направите, преди да продължите. Вижте тук.
За да определите какъв размер ви е нужен, зависи от няколко фактора – размерите на стаята и какви са нейните функции, мебелите и цялостния дизайн, който искате да създадете.

Как да изберете килим за всекидневната

Определянето на подходящия размер за всекидневната зависи основно от подредбата на мебелировката. В най-честия случай килимът се поставя или в центъра на помещението, или в средата на зоната за сядане, позициониран под масичката за кафе.

За всекидневната можете да избирате между размери 120/170 см, 140/200 см и 160/230 см, които позволяват предните два крака на мебелите да стъпят на килима. При по-големите размери като 200/300 см и нагоре можете да поставите мебелите с четирите крачета на килима. По-големият килим ви дава по-голяма свобода при подредбата на мебелите, особено ако имате мебел с неправилна форма като ъглов диван, например.

Ако бюджетът ви е по-ограничен, или мястото ви е малко, тогава помислете за малък килим. Килимът ще изглежда ефектно във всекидневната, ако подредите мебелите така, че той да е центриран между тях.

Как да изберете килим за трапезарията

Правилото при избор на килим за трапезарията е, че той трябва да е по-голям от масата. Също така, формата на килима трябва да е същата като тази на масата – ако масата ви е кръгла, то и килимът трябва да е кръгъл.

За да изберете подходящия размер на килима, добавете по 1 метър отстояние от всяка страна на масата. Това ще осигури удобство на гостите – столовете ще стъпят с четирите крачета върху килима и няма да се клатят.

Ако имате разтегателна маса, при избор на килим трябва да отчетете максималната дължина ѝ в разтегнато състояние.

Как да изберете килим за спалнята

Никой не обича да стъпва на студен под сутрин, нали? Затова измерете леглото си и добавете около половин-един метър отстояние от двете му страни.

Разпространен размер е 200/290 см, но можете да се спрете на по-голям, ако имате легло  “queen” или “kingsize”.

Алтернативен вариант е да сложите малки килими с размери 70/140 см или 80/150 см откъм трите страни на леглото.

Килим за детската стая?

Малкият кръгъл килим е отличен интериорен елемент в детската стая. Правилото е да се позиционира далеч от стените.

При нас ще намерите както кръгли, така и правоъгълни, в зависимост от вашите предпочитания. Вижте ги тук.

Как да изберете килим за коридора

Ако коридорът ви е дълъг, най-добре е да се спрете на пътека, като оставите отстояния от стените не повече от 10-тина сантиметра.

Малък килим с размер 70/140 см или 80/150 см също би намерил място в по-малък коридор.

Как да изберете килим за кухнята

Малък килим с размер 70/140 см или 80/150 см пред мивката е добро решение. Килимите от колекция Adria са подходящи както за кухнята, така и за коридора.

Разгледайте нашата селекция от килими в сайта ни, както и в магазините ни в Пловдив, Варна и Велико Търново! Ние имаме решение за всеки интериор и вкус!

А ако нямате възможност, бързо и лесно можете да поръчате от нашия онлайн магазин.

За поръчка над 200 лв получавате безплатна доставка до над 60 локации в цялата страна!

Последвайте ни и във Facеbook!